24 kwietnia obchodziliśmy Europejski Dzień Śniadania, który w tym roku upłynął pod hasłem „Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast).
Śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Powinny być w nim takie produkty, jak zboża, owoce i warzywa, produkty mleczne, tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wapń w ilości 200–300 mg, czyli tyle, ile zawiera jedna szklanka mleka, jeden kubeczek jogurtu, 20 g sera lub 250 g twarogu.
Te i wiele innych faktów o zdrowym śniadaniu uczniowie kl. 4-6 mogli poznać podczas wirtualnej ruletki, a przy okazji sprawdzić swoją wiedzę z zakresu edukacji zdrowotnej, słownictwa z języka angielskiego i gramatyki języka polskiego.
W ten wyjątkowy dzień zachęcaliśmy naszych wychowanków do przygotowywania zdrowego śniadania i upamiętnić go na fotografii.
Zdrowe śniadania naszych uczniów prezentują się następująco:
Red. Małgorzata Suchanek
Magdalena Kasprzak
Renata Grzelak